Ligtlee kent het gevoel van het EK-podium

Ligtlee kent het gevoel van het EK-podium

EK’s en Elis Ligtlee: ze zijn met elkaar vergroeid als een siamese tweeling. Wanneer deze jonge Eerbeekse meedoet, ‘scheurt’ ze meestal naar de prijzen. Op 17-jarige leeftijd giechelend van opwinding begonnen aan een nieuwe sportcarrière (na de BMX), en nu, twee seizoenen verder geldt, ze als de leading lady van de nationale sprintselectie. En het leuke: ze is van alle markten thuis, want ze won al medailles in de sprint, in de teamuitvoering van dat nummer, op de keirin en op de 500 meter.


De EK in Portugal van deze zomer, voor rensters jonger dan 23 jaar, brachten de meeste successen. Elis won met Shanne Braspennincx de titel op de teamsprint, graaide ook goud op de 500 meter mee en moest in het sprinttoernooi een Russin en een Spaanse voor zich dulden.


De thuiswedstrijd dit weekend in Omnisport Apeldoorn wordt wél een hap uit een andere koek: oorlog voeren met de elite van de sport. Volgroeide soortgenoten, doortrapte rivalen vindt Elis de komende dagen tegenover zich op drie verschillende disciplines (teamsprint, keirin en sprint). Topfavorieten zijn bijvoorbeeld de Engelse  Becky James. Die ‘schicht op wielen’ eiste in februari de wereldtitel op in het sprintevenement en de keirin. Wat te denken van Kristina Welte en Miriam Vogel, de koninginnen van de teamsprint. De Duitse spurtkanonnen mogen zich wereldkampioen en de beste van de Spelen in Londen noemen.
Het zal dus rap gaan, maar dat schrikt Ligtlee geenszins af. Ook de bondscoach René Wolff laat blijken dat zijn meiden in staat zijn te stunten. “Het doel is doorstoten tot de laatste vier op het onderdeel teamsprint. Elis en Shanne hebben de snelheid in de benen om te verrassen. Het zou een mooie stap betekenen richting volgend seizoen, wanneer het echt om de Olympische knikkers gaat. Dan begint de strijd om de kwalificatiepunten voor Rio.” Ligtlee: “En daar heb ik m’n zinnen op gezet, al vanaf het moment dat ik de switch maakte van de crossfiets naar de piste.”