Met een knal opent tienkamper Sintnicolaas de EK baanwielrennen

Met een knal opent tienkamper Sintnicolaas de EK baanwielrennen

Topatleet Eelco Sintnicolaas heeft donderdagavond de Europese kampioenschappen baanwielrennen officieel geopend. De Apeldoorner, vorig jaar in Londen vijfde op de Olympische tienkamp, deed dat na een twee uur durend programma van amusement en sport door symbolisch het startpistool af te vuren. De EK op de piste van Omnisport Apeldoorn beginnen vrijdagmiddag om 13.00 uur en duren tot zondagavond.

Kosten noch moeite waren gespaard om de ouverture van het driedaagse topevenement in Omnisport van glans te voorzien. Zo openden jeugdige renners de avond op fietsen met verlichte wielen die als glow in the dark hun weg over de baan in een donker Omnisport van Apeldoorn zochten; er was een wedstrijd achter de motoren waarin amateurs een duel uitvochten op het scherpst van de snede; de gebruikelijke vlaggenparade ter verwelkoming van de deelnemende landen ontbrak evenmin; en met een reeks van zeer onderhoudende races voor cracks van de toekomst werd het sportieve gedeelte afgesloten.

Aan die races deden ook de broers Boy en Danny van Poppel mee. De twee Brabantse profs van Vacansoleil-DCM boden, na een ietwat aarzelend begin, hun jonge rivalen op een leuke manier tegenstand. “Altijd weer wennen, zo’n baanfiets”, zei Boy van Poppel naderhand. “Maar wel grappig om weer eens op de baan te fietsen. Zo vaak hebben we dat de laatste jaren niet gedaan”, erkende Danny, afgelopen zomer de jongste Tourdeelnemer sinds de Tweede Wereldoorlog.

Toen was het de beurt aan Sintnicolaas, zelf Europees kampioen op de indoor zevenkamp. Hij toverde heel geroutineerd een vuurwapen uit zijn rechterbroekzak en liet dat knallen. “Ik woon hier om de hoek, dus het is een kleine moeite om aan het verzoek de EK officieel te openen, gehoor te geven. Ik vind het geweldig dat er opnieuw een topsportevenement plaatsheeft in deze accommodatie. Zondag is een rustdag in mijn trainingsschema; wellicht een mooie gelegenheid om de slotdag van deze kampioenschappen mee te pakken”, besloot hij.

Foto: Gert Bonestroo - Geebeefoto