Gastheer Nederland begint goed aan EK baanwielrennen

Gastheer Nederland begint goed aan EK baanwielrennen

Goud en brons op de openingsavond van de Europese kampioenschappen baanwielrennen: een betere start voor het thuisland was nauwelijks denkbaar. Dankzij Kirsten Wild (puntenkoers) en de achtervolgingsploeg viel Nederland direct in de prijzen in Omnisport Apeldoorn waar ook een wereldrecord viel te noteren.

De meest bloedstollende race van de eerste dag van de EK was zonder twijfel de puntenkoers van de vrouwen. De Nederlandse Kirsten Wild trok het goud naar zich toe door in de laatste sprint van de wedstrijd op indrukwekkende wijze haar voornaamste rivales Daniella King en af te troeven. Zo kon ze haar eerste grote zege op de piste in haar carrière boeken. In 2011 debuteerde ze overigens al heel knap op een wereldkampioenschap door derde te worden op het omnium.

Haar puntenrace was eigenlijk een titel waard. Maar de regels van de UEC bepalen dat aan deze discipline officieel geen kampioenschap is verbonden. Niettemin stond Kirsten bij de ceremonie protocollaire gewoon met de blauwe trui voorzien van de gele sterren op het ereschavot. Ze was er – terecht – dolblij mee. “Titel of niet, dit is gewoon heel gaaf”, sprak de wegrenster van Argos-Shimano.

Bij de mannen toonde de Italiaan Elia Viviani zich een klasse apart. De coureur van Cannondale die net is teruggekeerd van de Ronde van Beijing, verzamelde in negen van de zestien sprints ruim voldoende punten om iedereen voor te blijven. Thomas Boudat (Fra) en Eloy Teruel uit Spanje flankeerden Viviani op het podium.

De EK beleefde eerder op de avond de primeur van een wereldrecord. Daar was de achtervolgingsploeg van de Britse vrouwen voor verantwoordelijk. Het viertal Laura Trott, Katie Archibald, Elinor Barker en Daniella King realiseerde op weg naar de Europese titel in de finale een tijd van 4.26,55. Die was twee seconden sneller dan in de kwalificatie. Omdat er dit jaar voor het eerst door de vrouwen ook met vier personen wordt gereden, is er dus sprake van een nieuwe uitvoering van de teamachtervolging. De beste tijd betekende dan ook gelijk een wereldrecord. Daar kwamen de Engelse mannen bij lange niet aan, maar zij verzekerden zich eveneens van de overwinning. In de eindstrijd hield Rusland lang stand en verloor met iets meer dan tweetienden van een seconde: 4.02,25 om 4.02,46. Nederland behaalde verrassend brons.

De teamsprint bij de mannen was het domein van de Duitsers: Rene Enders, Robert Förstemann en Maximilian Levy trokken aan het langste eind door Frankrijk te verslaan. De wereld- en Olympische kampioenen Vogel en Welte werden door de Russinnen verslagen. Slechts 35 duizendsten van een seconde was het verschil. De bronzen medailles waren voor Groot-Brittannië (vrouwen) en Rusland (mannen).

foto: Gert Bonestroo - GeeBeeFoto