Dag 3: omnium, keirin en koppelkoers

Dag 3: omnium, keirin en koppelkoers

Omnium
4) Individuele achtervolging: 4 kilometer voor mannen en 3 kilometer voor vrouwen. Er worden steeds twee coureurs geselecteerd uit de stand van het algemeen klassement na de afvalrace.
5) Scratch: 15 kilometer voor mannen en 10 kilometer voor vrouwen; de renner die als eerste de finish passeert wint de race.
6) Tijdrit: Het afsluitende nummer van het omnium waarbij de mannen 1 kilometer (met vertrek uit een startmachine) tegen de klokrijden en de vrouwen een tijd moeten neerzetten over 500 meter. In elke rit verschijnen twee renners op de piste, geselecteerd uit het algemeen klassement na de scratch.

De ranking per onderdeel is bepalend voor het aantal punten dat elke renner krijgt. De renner die na optelling van alle punten over de zes onderdelen het kleinste puntentotaal heeft, wint het omnium.

Keirin
Bij de keirin rijden vijf tot acht renners tegelijk een sprint. De wedstrijd gaat over acht ronden waarbij de groep eerst 5,5 ronden achter een gangmaker op een derny rijdt. Ze kunnen dan een goede uitgangspositie voor de sprint ‘bevechten’ met de concurrentie. De gangmaker mag, tot hij 2,5 ronden voor de finish de baan verlaat, niet voorbijgereden worden. De weg naar de finale verloopt via series en herkansingronden. Afhankelijk van de hoeveelheid renners in de series gaan de beste twee of drierenners per serie door naar de volgende ronde. Uiteindelijk wordt er een finale verreden waarbij de uitslag wordt bepaald aan de hand van het passeren van de finishlijn. De renner die de sprint wint, is winnaar van het keirintoernooi.

Koppelkoers (ook wel Madison)
Bij de koppelkoers rijden landenteams van twee renners (in hetzelfde tricot) de wedstrijden. Er zijn maximaal achttien koppels tegelijk in de baan. Van elk tweetal is steeds maar een renner actief in de wedstrijd. De ander heeft actieve rust: hij blijft bovenin de baan rustig doorrijden. De renners wisselen elkaar regelmatig af waarbij de renner die even rust pakt zijn koppelgenoot nog door een armzwaai snelheid meegeeft. Tijdens de wedstrijd worden om de twintig ronden sprints verreden waarbij de winnaar vijf punten krijgt, de tweede drie punten, de derde twee punten en de vierde een punt. Tevens kunnen er ronden voorsprong worden genomen. Winnaar van de koers is het duo met de meeste ronden voorsprong. Zijn er meer koppels die zich in dezelfde ronde bevinden, dan gaat het tweetal met de meeste punten voor.De wedstrijd voor de mannen gaat over 50 kilometer (200 ronden).

foto: Gert Bonestroo - GeeBeeFoto