Ligtlee bezorgt Nederland opnieuw medaille

Ligtlee bezorgt Nederland opnieuw medaille

De tweede dag van de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Omnisport Apeldoorn werd vooral gekenmerkt door prachtige sprinttoernooien bij de mannen en de vrouwen. En opnieuw was er een medaille voor de Nederlandse ploeg.

De Nederlandse Elis Ligtlee presenteerde zichzelf als de grote surprise tussen de beste sprintsters van Europa. Voor een 19-jarige die voor het eerst aan een kampioenschap bij de elite meedoet, begon ze heel overtuigend aan de kwalificatieserie door de snelste tijd op de 200 meter neer te zetten (11,115 seconden). Dat betekende een baanrecord in de Apeldoornse sporttempel.

Via een simpele zege op Miriam Welte in de achtste finales (knock-out), en daarna twee op de Francaise Montauban in de kwartfinales, elimineerde ze ook de Britse Jessica Varnish in de halve eindstrijd. Kristina Vogel bleek in de strijd om goud een te geroutineerde tegenstandster die in twee manches afrekende met Ligtlee. Varnish kreeg het brons omgehangen. “Ik kan hier heel goed mee leven”, reageerde een dolgelukkige Ligtlee. “Sterker nog, de verbazing is heel groot, want ik had niet gedacht dat ik nu al zo goed voor de dag zou komen tussen al deze wereldtoppers.”

Rusland begroette zaterdagavond de tweede hoofdprijs op de EK. Denis Dmitriev veroverde zijn derde Europese sprinttitel in zijn loopbaan, na die van 2010 en afgelopen jaar. Aan de Duitse krachtpatser Robert Förstemann had hij een geduchte opponent die na race twee wegens verkeerd sprinten werd teruggezet. Het brons was voor de Brit Jason Kenny, de Olympisch kampioen in deze discipline.

Het omnium bij de vrouwen lijkt uit te draaien op een duel tussen Nederland, Groot-Brittannië en België. Na drie onderdelen staat Kirsten Wild er het best voor, al bedraagt het verschil met Jolien d’Hoore slechts een punt: zes om zeven. Laura Trott (GBr) heeft acht punten. Wild opende sterk met de winst in de vliegende ronde, moest in de puntenkoers de Belgische en Laura Trott voorrang verlenen, en verloor de afvalkoers nipt van d’Hoore.

De apotheose bij het mannen-omnium is minder voorspelbaar. De Rus Viktor Manakov was de meest constante factor van het hele veld; hij eindigde tweede in de puntenkoers en de afvalrace, en dankzij een degelijke vliegende ronde (vijfde) bezet hij de koppositie. Tim Veldt (Ned) volgt hem op vijf punten (veertien), en de Ier Martyn Irvine heeft op zijn beurt weer vijf punten meer (negentien).

Het programma van zondag begint om 9.00 uur met het vierde nummer van het omnium (individuele achtervolging). Rond 13.15 is er een pauze waarin de finale van de scholencompetitie wordt verreden; daarnaast zijn er wedstrijden achter de derny en jeugdkoersen. Om 16.00 volgt het laatste deel van het EK-programma.

foto: Gert Bonestroo - GeeBeeFoto