Spektakelduels op slotdag EK baanwielrennen

Spektakelduels op slotdag EK baanwielrennen

Drie dagen van hoogstaande wielersport zijn weer voorbij. De Europese kampioenschappen baanwielrennen leverden tal van hoogtepunten op, verwachte kampioenen en nieuwe sterren-in-spe. Ook weer op de slotdag van het evenement dat in Omnisport Apeldoorn zijn thuisbasis had.

Een van de grote blikvangers van deze EK was tegelijk een van de jongste atleten in het deelnemersveld van 269 renners en rensters. De Nederlandse Elis Ligtlee (19) overtrof alle verwachtingen door goud en zilver op de snelheidsdisciplines naar zich toe te trekken. Keirin is een tactisch steekspel; Ligtlee gebruikte echter haar enorme kracht optimaal en wist zo de grote favoriete Kristina Vogel in de finale te verslaan. Virginie Cueff uit Frankrijk completeerde het ereschavot (brons). “Ongelooflijk dat ik al tot dit soort dingen in staat ben. En dat twee dagen achter elkaar. Of eigenlijk drie, want ook vrijdag was ik al op de baan voor de teamsprint”, sprak de kampioene vermoeid, maar intens tevreden.

Maximilian Levy kreeg de blauwe trui met de gele sterren bij de mannen, als winnaar van de keirin. De voormalige wereldkampioen van 2009 klopte andere grootheden van het metier, Jason Kenny uit Groot-Brittannië (zilver) en de Fransman Francois Pervis, die brons mocht ophalen.

Als er een gevecht om de gouden medaille tot in de slotseconde beklijvend kan worden genoemd, was het de confrontatie in het omnium voor vrouwen. Na dag 2 van de driedaagse werd al duidelijk dat een drietal rensters er bovenuit stak: Kirsten Wild, Laura Trott en Jolien d’Hoore. Dit trio maakte er dan ook een waar wielerfeest van. Wild ging als leidster de tweede wedstrijddag in en behield de koppositie tot aan de slotdiscipline, de 500 meter tijdrit die voor haar traditiegetrouw een moeilijke hindernis is.

Wild leverde daarin de zevende tijd af, terwijl de Engelse Trott tweede werd. Die uitslag zorgde voor overwerk bij de jury. Uiteindelijk bleek Trott de winnares: ze bleef Wild (die evenveel punten had) op tijd nipt voor. De Vlaamse d’Hoore eindigde op de derde plaats.

In het omnium voor de mannen ging er een Rus met een straatlengte voorsprong aan de haal met de Europese titel. Viktor Manakov, een pas 21-jarige wegrenner van de professionele ploeg Rusvelo, behoorde op alle zes onderdelen tot de top-5 van het deelnemersveld, en het eindtotaal van slechts veertien punten was dan ook een logisch gevolg. De Nederlander Tim Veldt zag een degelijke serie beloond (29 punten) met de tweede plaats, ook weer ruim voor de nummer drie van het klassement, de Ier Martyn Irvine die veertig punten verzamelde.

Elia Viviani, coureur van Cannondale, meldde zich afgelopen week in Omnisport met een missie: de dubbel halen op de pelotonsonderdelen. Vrijdag triomfeerde hij in de puntenkoers, zondagavond volgde het goud op de koppelkoers die hij met Liam Bertazzo reed. Al gauw namen de Italianen en het Spaanse koppel Albert Torres en David Muntaner afstand van de rest door iedereen op twee ronden te zetten. Dankzij een slimme manoeuvre van Viviani, die in de slotfase nog een keer voluit demarreerde en alleen een Zwitser achter zich aan kreeg, kon de squadra azzurra het pleit op de valreep in zijn voordeel beslechten. De Belgen Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke wonnen brons.

 

foto: Gert Bonestroo - GeeBeeFoto