EK baan: Nog geen Oranje succes op Brits feest

EK baan: Nog geen Oranje succes op Brits feest

De medaillejacht van de Nederlandse baanselectie heeft op de eerste dag van de Europese kampioenschappen  baanwielrennen niet tot grote successen geleid. Grootmacht Engeland maakte zijn reputatie meer dan waar. In de eerste drie evenementen van het toernooi pakten de Britten de volle buit: drie keer goud.


Er was een hoofdprijs voor de vrouwen achtervolgingsploeg die de Duitsen aftroefde; Victoria Pendleton en Jessica Varnish waren op hun beurt ongenaakbaar in de finale van de teamsprint. En ook het Engelse mannenkwartet dat op de achtervolging uitkwam, maakte korte metten met Denemarken.

Nederland kende geen al te gelukkige openingsdag. Voor de achtervolgers (mannen en vrouwen) en het vrouwenduo Willy Kanis/Yvonne Hijgenaar dat meedeed aan de teamsprint, duurde het optreden een rit. De voorronde was voor allen het eindstation. Het sprinttrio Teun Mulder Roy van den Berg en Hugo Haak had uitzicht op een bronzen medaille in de teamsprint. Tegenstander Polen bleek net als in de kwalificatie net een fractie sneller. In de finale klopte Duitsland de Fransen. Daarmee namen de oosterburen op gepaste wijze revanche voor de nederlaag tijdens de ontknoping van de teamsprint op de WK.

Oranjes beste spurter Mulder toonde zich niet helemaal gelukkig over de gang van zaken in strijd om het brons. ,,Polen loste niet  volgens de regels af. Een van hun renners reed net iets langer door dan is toegestaan. Dat kost ons nu wellicht de derde plaats. Jammer. Het had deze dag nog van een leuk slot kunnen voorzien.’’

De puntenkoers voor de vrouwen werd een volledig Oost-Europese aangelegenheid. De top-4 van het klassement  was afkomstig uit respectievelijk Rusland, Polen, Tsjechië en Wit-Rusland.  Evgenyia Romayuta legde beslag op het goud en de bijbehorende blauwe trui met de gele sterren. De titel bij de mannen ging naar Rafal Ratajczyk.

“Een interessante eerste dag van deze kampioenschappen”, oordeelde evenementdirecteur Martin de Kok. Over de publieke belangstelling – zo’n tweeduizend toeschouwers - was hij niet ontevreden. ,,Een aardig begin. Hopelijk zet deze lijn door en mogen we in het weekend nog meer liefhebbers verwelkomen. Want net als de wereldkampioenschappen zijn deze wedstrijden echt de moeite waard van het bekijken.’’

 

Foto: Gert Bonestroo - www.geebeefoto.nl