2011 Weet u nog? Sireau en Shulika eisen sprinttitels EK op

2011 Weet u nog? Sireau en Shulika eisen sprinttitels EK op

De Engelse hegemonie op de Europese kampioenschappen baanwielrennen kreeg op de tweede toernooidag geen vervolg. Mede door het uitvallen van het boegbeeld Chris Hoy (ziek) werd de finale van het koningsnummer in Omnisport Apeldoorn een onderonsje tussen de Fransman Kevin Sireau en de Duitser Maximilian Levy. Sireau won het duel in twee heats. Bij de vrouwen rekende Lyubov Shulika (Oekraïne) gedecideerd af met de Wit-Russische Olga Panarina.

In het Nederlandse kamp viel opnieuw weinig te lachen. Van de vier sprinters die op de baan verschenen, lukte het alleen Teun Mulder tot de laatste acht door te dringen. De kwartfinale (tegen de latere winnaar Sireau) betekende zijn eindstation. Willy Kanis, Yvonne Hijgenaar en Roy van den Berg waren na de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. 

Slechts Kirsten Wild wist zich enigszins aan de malaise te onttrekken. De Zwolse gaf haar overtuigende optreden tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in maart, bekroond met een bronzen medaille, een redelijk vervolg op het Europese toneel. Halverwege het omnium, het meerkampnummer van de EK, bezet de Nederlandse de vierde plaats in het tussenklassement. De Spaanse Leire Olaberria leidt de dans. Op de slotdag krijgt Wild nog drie onderdelen voor haar kiezen: de scratch, de individuele achtervolging en de tijdrit over 500 meter.

Jenning Huizenga, als achtervolgingsspecialist op het laatste moment opgetrommeld om de zieke Tim Veldt te vervangen in het omnium, is op dit moment een anonieme middenmoter in het mannenklassement. De min of meer verwachte aanvoerder van de ranglijst is de Italiaan Elia Viviani.

Op zondag zijn er nog vijf Europese titels te verdelen: twee keer in het keirintoernooi (mannen en vrouwen), twee op het omnium en tot slot in de Madison, de koppelkoers voor mannen over vijftig kilometer. ,,Nederland is als gastland eigenlijk verplicht die nul weg te werken’’, oordeelde toernooidirecteur Martin de Kok. ,,In maart beleefden we een behoorlijke medailleregen met Oranje. Natuurlijk krijg je plakken niet op bestelling, maar met wat geluk zie ik nog best kansen op een prijs.’’


Foto: Gert Bonestroo - www.geebeefoto.nl